HTML

Pénzügyi Kultúra

Általános dolgok a hétköznapi pénzügyekről, a pénzügyi kutúráról, vagyis inkább annak hiányáról. Nem mintha máshol sokkal jobb lenne, de azért van hova fejlődni.

Linkblog

Friss topikok

Archívum

Első bejegyzés

2009.08.17. 14:39 pénzügyi tervező

 Kezdük az alapoknál! (forrás: PSZÁF) I. - csak a legfontosabbak

 

Adós
Adósnak nevezzük azt a személyt, aki jogosult a Bank szolgáltatásának igénybevételére, akinek a Bank a kölcsönszerződés szerint a hitelt adja.

Adósminősítés
Adósminősítésnek nevezzük azt, amikor egy bank a hitelért hozzá forduló ügyfélről egy értékelést készít, amiben feltárja a pénzkihelyezés kockázatát, és megvizsgálja a leendő adós fizetőképességét. A bankok részben az adósminősítésről szóló dokumentumra alapozzák a hitelkérelemről szóló döntésüket.

Adósnyilvántartás
A bankok a késedelmesen fizető adósaik adatait megküldik egy központi adósnyilvántartásba (Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR), korábban BAR). Erre az úgynevezett feketelistára azok a magánszemélyek kerülnek fel, akiknek a tartozása meghaladja a 90 napot, valamint a mindenkori minimálbér havi összegét. A kiegyenlítetlen tartozást örökre, a közben megfizetettet 5 évig tartják nyilván. A kezes is bekerülhet az adósnyilvántartásba, ha a bank felszólította az adós helyetti fizetésre, és ennek a kötelességének nem tett eleget.

Adóstárs
Adóstársnak azt a személyt nevezzük, aki a kölcsön és járulékai visszafizetéséért egyetemlegesen felelős az Adóssal. A Bank a hitel feltételéül előírhatja a fedezetül lekötött ingatlan tulajdonosainak (például házastárs, élettárs) Adóstársként való bevonását. Az Adóstársat ugyanolyan mértékben terhelik a kötelezettségek, mint az Adóst.

Alapkamat
Az alapkamat a banki irányadó kamat. Az ügyfél adósminősítésétől függően a Bank alapkamat+felár alkalmazásával megállapított kamaton adja a hitelt az ügyfélnek, és csak a legjobb adósok esetében tekint el a felár alkalmazásától.

Biztosítékok
A bankok a hitel visszafizetésének garanciájaként rendszerint valamilyen biztosítékot szoktak kérni a hitelfelvevőtől, és nemfizetés esetén az ügyféllel szembeni követelését a bank ebből a biztosítékból (fedezetből) elégíti ki. A biztosítékok legfontosabb típusai: kezesség, zálog, óvadék, opció.

Devizabelföldi
Devizabelföldi a természetes személy, aki rendelkezik az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolvánnyal (személyi igazolvánnyal).

Devizahitel
A devizahitel olyan hitel típus, amelynek kölcsönösszege a kölcsönszerződésben meghatározott külföldi pénznemben kerül nyilvántartásra és elszámolásra.

Devizakülföldi
Devizakülföldi a természetes személy, aki nem rendelkezik az illetékes magyar hatóság által kiadott érvényes személyazonosító igazolvánnyal, és ezzel nem is rendelkezhet.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://penzugyikultura.blog.hu/api/trackback/id/tr671315113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása